Om oss‎ > ‎

Historie

Egges mannskor ble stiftet den 6. oktober 1931 av musikkløytnant og fotograf Ole Elias Petersen Egge fra Sjøholt i Ørskog kommune på Sunnmøre.
Ole Egge var født på Sjøholt den 28. august 1872.  19 år gammel reiste han ut av bygda.  Trolig til Trondheim der han fikk sin militære og musikkalske utdannelse.  Mens han oppholdt seg der, fattet han også interesse for det å fotografere.
I 1909 flyttet Ole Egge til Kristiansund hvor han etablerte seg som fotograf.
Noen år senere var han med og stiftet Kristiansund guttemusikk.  På folkemunne kalt Egges guttemusikk.  Ole Egge vikarierte i perioder som dirigent i Kristiansund symfoniorkester. Fra 1923 var han dirigent for Ynglingeforeningens Mannskor helt til koret gikk inn første halvdel av 1931.  Flere av dette korets medlemmer ønsket å starte et nytt kor. Egges Mannskor ble stiftet.

Ole Egge dirigerte koret frem til høsten 1936.  Han flyttet da tilbake til hjembygda Sjøholt.  Ole Egge holdt hele tiden kontakt med koret frem til han døde den 5. mars 1956.

Koret har vært i kontinuerlig drift siden det ble stiftet.  Det har vært holdt utallige konserter og det har vært på flere reiser.  Høydepunktet var turen til USA 1985.

Hver 17. mai holder koret konsert på Festivitetstrappa i Kristiansund.  Der er det nasjonalromantiske sanger som blir fremført.  Da samles flere hundre kristiansundere for å høre på, og for mange er dette høydepunktet på 17. maifeiringen i Kristiansund.
Det har blitt en tradisjon at koret holder konsert i Nordlandet kirke før jul.  De siste årene sammen med inviterte kor fra Nordmøre.  Tradisjon er det også at koret ved familiegudstjenesten på julaften bidrar.  I 2016 var det 43. året på rad at koret var med.
Koret bidrar ellers på tradisjonelle sangerstevner, og tar også på seg oppdrag i lokalsamfunnet.

Egges Mannskor hadde 85 års jubileum høsten 2016.   Det er medlem av Norges Korforbund.